Tijd voor iets nieuws

Ola Enzler

Ergens vorig jaar, midden in de quarantaine, sloeg de verveling toe; in de spiegel zag ik een badjasbewoner die met de dag steeds meer op de bleke peentjes onderin de groentela begon te lijken. Sociale contacten verkruimelden, mijn bewegingsvrijheid was beperkt en ondanks alle moeite begon mijn leven eentonig te voelen. Kortom, ik had behoefte aan vernieuwing.

Mijn hele leven heb ik weinig aan mijn uiterlijk veranderd. Geen onnatuurlijke haarkleur, piercings, oorbellen of tatoeages. In mijn achterhoofd leeft een versie van mij die dit alles wel heeft (samen met een motor). Ik weet niet of ik haar wil worden, maar ik weet wel dat ik niet altijd hetzelfde wil zijn. Ik kan niet tegen sleur, stilstand of verveling. Mijn mini-identiteitscrisis kwam precies op het moment dat de zomer overliep in de herfst en ik mijn zomertint verloor.

Ik bestelde zelfbruiner. Het flesje zag er onschuldig uit en de vloeistof, die op zonnebrand leek, liet geen kleur achter toen ik het in mijn handen wreef. Van top tot teen bedekte ik mezelf met crème. Ik wachtte de verplichte twee uur maar zag geen verschil. Was het een zwak product? De gemiddelde beoordeling was hoog, maar tussen de reviews vond ik een paar mensen die net als ik geen resultaat hadden.

Mijn innerlijke Nederlander, die tikkies stuurt voor een euro en een ketting van bonuskaarten om zijn nek draagt, vond dat ik toch nog alles uit het product moest halen. Mijn innerlijke Pool, die kartonnen enveloppen van bol.com hamstert voor het geval ik ooit nog iets wil versturen, vond het verspilling om het flesje weg te gooien als het niet leeg was. Goed dan! Ik smeerde een tweede laag over mijn gezicht en lichaam, en ging slapen.

Mijn wekker ging. Ik wreef in mijn ogen, keek naar mijn handen… volledig oranje. Ik sprong overeind en rende naar de spiegel. Mijn gezicht, mijn nek, mijn buik: oranje. Onze koninklijke familie had mij als reclame kunnen gebruiken. Van mijn medelevende familie kreeg ik bijnamen. Het nichtje van Trump, Ola van Oranje, mandarijn, wortel… Garfield.

Ik ontdekte dat je zelfbruiner niet af kan wassen, hoe hard je ook schrobt. Mijn enige hoop was foundation bestellen en proberen het oranje te smoren onder een roze laag. De bezorger belde aan. Ik liep de trap af met een dunne laag concealer op mijn gezicht, nam het pakketje over en zag tegelijk met de bezorger dat mijn handen nog oranje waren. Ik keek hem aan met mijn beste pokerface, alsof oranje handen de normaalste zaak van de wereld waren.

Na een paar dagen keerde mijn normale kleur terug. Als ik ooit nog iets aan mezelf wil veranderen hou ik het bij oorbellen.